02.10.2020.

Obilježavanje Dana europske suradnje

 

Ove godine pod sloganom »Celebrating 30 years together«, obilježavamo Dan europske suradnje i 30. godišnjicu Interrega. Već devetu godinu za redom po cijeloj Europi, pod pokroviteljstvom Europske komisije, organiziraju se događanja povodom Dana europske suradnje s ciljem predstavljanja rezultata programa i projekata široj javnosti, tj. europskim građanima. Kako Interreg ove godine obilježava 30. godišnjicu svog postojanja, na poticaj Europske komisije i programa Interact, održali smo događanja povezana sa „zelenom temom“ (green Europe) i s našim „zelenim projektom“ te smo se uključili u simboličnu inicijativu – sadnju drveća diljem Europe.

Služba Vlade RS za razvoj i europsku kohezijsku politiku (SVRK), dana 17. rujna 2020. godine održala je, u sklopu projekta VEZE PRIRODE, sufinanciranog europskim sredstvima u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska i obilježavanja Dana europske suradnje, zbog pandemije COVID-19 virusom,  dva odvojena događanja, i to na obje strane granice. Događanje na slovenskoj strani održano je u Nimnu kod Rogaške Slatine, gdje smo bili domaćini događanja »Otvaranje centra za zaštitu prirode Sutla«, na hrvatskoj strani održano je u Risvici kod Kumrovca, gdje smo bili domaćini događanju »Otvaranje edukativne staze Zelenjak«. Istaknuli smo važan izazov programskog područja; kako planirati i provoditi koordinirane mjere za očuvanje vrsta i staništa na područjima podijeljenim između dvije strane državne granice.

Više od 70 sudionika događanja u Nimnu kod Rogaške Slatine pozdravio je ministar bez portfelja, odgovoran za razvoj i europsku kohezijsku politiku, Zvone Černač, koji je istaknuo da se samo suradnjom, istodobnom i koordiniranom akcijom u rješavanju zajedničkih izazova, mogu postići bolji rezultati i održivi učinci. »Projekt VEZE PRIRODE s centrom za zaštitu prirode Sutla na moderan interpretativni način podiže svijest o važnosti prirode, s uređenom edukativnom stazom Zelenjak s namjerom zaštite biološke raznolikosti primjereno usmjerava posjetitelje, a orijentacijom na tumačenje ciljnih vrsta na Sutli, uspostavlja važnu komponentu o važnosti biološke raznolikosti i usluga ekosustava« dodao je. U uvodnom pozdravu dobrodošlicu okupljenim sudionicima zaželio je i mag. Branko Kidrič, gradonačelnik Općine Rogaška Slatina te ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju, Zdravko Počivalšek.

Potom je uslijedio  pozdrav ravnatelja Zavoda RS za zaštitu prirode i projektnog partnera projekta VEZE PRIRODE, Tea Hrvoja Oršanića i predstavljanje projekta VEZE PRIRODE od strane vodećeg partnera, Nataše Hribernik. Nakon svečanog otvaranja i razgledavanja Centra za zaštitu prirode Sutla, uslijedila je simbolična sadnja drveta.

Izvor: http://www.si-hr.eu/hr2/2020/09/18/povodom-dana-europske-suradnje-koji-se-ove-godine-sastojao-od-dva-dogadanja-otvaranje-centra-za-zastitu-prirode-sutla-slovenija-i-otvaranje-edukativne-staze-zelenjak-hrvatsk/

 

 

Radionice za poljoprivrednike i lokalno stanovništvo u Vrbovskom

    U sklopu projekta „Veze prirode“, 28. siječnja 2021.g. […]

03.02.2021.

Uređenje mrtvice rijeke Bistrice

  Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode očistio je mrtvicu […]

02.02.2021.

Kalendar ‘Budi u vezi s prirodom 2021’

U sklopu projekta Veze prirode, ZRSVN je napisao i dizajnirao […]

19.11.2020.

Virtualni dani otvorenih vrata EU projekata

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije sudjeluje […]

13.11.2020.