20.02.2020.

4. partnerski sastanak na projektu Veze prirode

 

U srijedu i četvrtak, 12. i 13. veljače 2020. godine, u Kulturnom centru u Rogaškoj Slatini održan je 4. sastanak partnera na projektu ‘Vezi narave/Veze prirode’ koji se provodi u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svrha sastanka bila je prezentacija provedenih aktivnosti partnera u trećem razdoblju provedbe projekta, kao i prezentacija završenih aktivnosti unutar radnih paketa za koje su zaduženi pojedini partneri. Svaki partner predstavio je aktivnosti koje ih očekuju u narednom razdoblju te način njihove provedbe. Nakon radnog dijela sudionicima je organiziran razgled izvršenih mjera u prirodi koje je provela Rogaška Slatina vezanih za unapređenje staništa za vidre (kanali za vidre i prijelaz ispod mosta) te razgled budućeg Centra za prirodi koji je u izgradnji. Drugi dan sastanka održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta te su u okviru događaja za osvještavanje opće javnosti održane prezentacije provedenih istraživanja i aktivnosti u Rogaškoj Slatini i na području Sutle. Predstavnik tvrtke Nivo predstavio je izvedene zahvate za vidru na pritocima rijeke Sutle, dok je Danijela Kodrnja iz ZRSVN-a  predstavila aktivnost sadnje hrastovih sadnica na području Sutle.

Glavni cilj projekta osigurati je održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000: Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik.

Želja je uspostaviti održive strukture za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti te uključivanjem sudionika u provođenje mjera zaštite prirode i u razvoj, kao i provođenje inovativnih sadržaja za interpretaciju prirode, projekt će zaštitu prirode i brigu o njoj približiti široj javnost.

Vodeći partner projekta je Općina Grosuplje, dok su ostali projektni partneri Općina Rogaška Slatina, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ. Projekt je započeo 1. rujna 2018. godine, a trajati će 30 mjeseci. Ukupan iznos projekta je 2.553.908,00 eura od čega se 85% sufinancira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Radionice za poljoprivrednike i lokalno stanovništvo u Vrbovskom

    U sklopu projekta „Veze prirode“, 28. siječnja 2021.g. […]

03.02.2021.

Uređenje mrtvice rijeke Bistrice

  Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode očistio je mrtvicu […]

02.02.2021.

Kalendar ‘Budi u vezi s prirodom 2021’

U sklopu projekta Veze prirode, ZRSVN je napisao i dizajnirao […]

19.11.2020.

Virtualni dani otvorenih vrata EU projekata

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije sudjeluje […]

13.11.2020.