11.10.2019.

Studijski posjet partnera na projektu ‘Vezi narave/Veze prirode’ Lošinju i Cresu

U suradnji s Javnom ustanovom Priroda, kao pridruženim partnerom na Interreg SI-HR projektu ‘Vezi narave/Veze prirode’, partneri na projektu su od 07. – 09.10.2019. godine posjetili otoke Lošinj i Cres. Svrha putovanja bila je izmjena znanja i iskustva u provođenju aktivnosti na EU projektima i ogledi primjera dobre prakse.

U tri smo dana posjetili brojne prirodne i kulturne znamenitosti na navedenim otocima, poput Park šume Čikat, vidikovca Monte Baston, Miomirisnog otočkog vrta i Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju te Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet u Velom Lošinju. Na Malom Lošinju smo održali i partnerski sastanak na kojem smo predstavili aktivnosti koje trenutno provodimo i koje nam predstoje u ovom razdoblju projekta. Na Cresu smo imali prilike posjetiti Vransko jezero, jedinstven hidrološki i hidrogeološki fenomen krša i najznačajniji prirodni rezervoar pitke vode na našim otocima, inače zatvoren za posjetitelje te Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom. Centar, mjesto susreta znanstvenika, istraživača, stručnjaka ornitologa, zaljubljenika u prirodu i entuzijasta, lokanog stanovništva i školske djece, smješten je u obnovljenoj zgradi nekadašnje škole. U prizemlju Centra uređen je multimedijalni izložbeni postav o bjeloglavim supovima, a u sklopu Centra nalazi se i oporavilište za bjeloglave supove. Upravo kroz različite aktivnosti Centra i oporavilišta za bjeloglave supove, provode se aktivne mjere zaštite strogo zaštićenih i ugroženih bjeloglavih supova.

Partnerima je posjet Centru ujedno bio i ogled dobre prakse s obzirom da će Općine Grosuplje i Rogaška Slatina u okviru projekta ‘Vezi narave/Veze prirode’ također izgraditi posjetiteljske centre, odnosno centre za zaštitu prirode Šica na Radenskom polju i Sutla u Rogaškoj Slatini.

4. partnerski sastanak na projektu Veze prirode

  U srijedu i četvrtak, 12. i 13. veljače 2020. […]

20.02.2020.

Održana 1. radionica za poljoprivrednike

U sklopu projekta ‘Veze prirode’, 30.01.2020.god., u Delnicama je održana […]

03.02.2020.

Mjere za vidru – Rogaška Slatina

U Rogaškoj Slatini su u tijeku radovi koji se odnose […]

21.01.2020.